Održan DigiDeck22 – prva konferencija digitalnih tehnologija u graditeljstvu

U prepunom Mozaik Event Centru Zagreb 10. studenog razgovaralo se o primjeni digitalnih procesa i rješenja u graditeljstvu. Pod organizacijom Centra za digitalnu izgradnju i firmi partnera, te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Hrvatskog saveza građevinskih inženjera više od 300 sudionika kroz cjelodnevni program imalo je priliku upoznati se s najnovijim digitalnim rješenjima u graditeljstvu, razmjeniti iskustva i poslušati domaće i internacionalne predavače na konferenciji pod nazivom DigiDeck22. Posjetitelji su imali priliku poslušati više od 20 građevinskih, arhitektonskih i strojarskih profesionalaca koji su kroz predavanja i panel diskusije dali svoj osvrt na izazove s kojima se susreće hrvatsko graditeljstvo kada je u pitanju primjena digitanih procesa i rješenja, te implementacija BIM (engl. Building Information Modeling) procesa. Posjetitelji su imali priliku poslušati četiri bloka predavanja:
    • Primjena digitalnih tehnologija na hrvatskim građevinskim projektima
    • Primjena digitalnih tehnologija na internacionalnim projektima
    • Digitalna tranformacija i BIM implementacija u infrastrukturi
    • Standardizacija: ključ uspjeha digitalne transformacije graditeljstva.
Pored predavanja, na izlagačkom dijelu predstavili su se distributeri i proizvođači aktualnih građevinskih softverskih i hardverskih rješenja u Hrvatskoj i regiji. Posjetitelji su na štandovima imali priliku saznati sve o softverskim i hardverskim rješenjima za projektiranje, nadzor i izvođenje, njihovim mogućnostima i cijenama. U ovom segmentu svakako valja istaknuti već renomirane hrvatske firme poput Prior, CAD, Planradar i Geowild. Posebno zanimljive bile su firme koje u Hrvatskoj nude usluge digitalnog upravljanja projektima,  izrade i koordinacije BIM modela te usluge digitalnog upravljanja informacijama. Posjetitelji su na jednom mjestu imali priliku upoznati se s najnovijim procesima i dobiti odgovore na pitanja na koji način započeti i unaprijediti digitalne procese u svojim firmama i projektima, te kako krenuti u osobni razvoj traženih kompetencija.

Centar za digitalnu izgradnju Hrvatska – polazišna točka za digitalizaciju građevinske industrije

Novoosnovanu hrvatsku inicijativu, nastalu po uzoru na organizacije iz Njemačke, Velike Britanije i Irske, predstavila je predsjednica udruge Monika Mlakić. Mlakić je na početku svoga izlaganja navela glavne blokatore digitalizacije graditeljstva te plan kojim Centar želi pružiti podršku industriji za ostvaranje digitalne transformacije postojećih procesa u graditeljstvu.
Centar za digitalnu izgradnju Hrvatska okuplja sve sudionike građevinske industrije, počevši od industrijskih lidera, vladinih organizacija, neprofitnih udruga i Sveučilišta. Renomirana imena hrvatske građevinske industrije čine strateške pertnere Centra, poput Amelicor Group, Digital Construction Technologies Group, Prior, ATP, Strabag, VERTIV, Geowild, CAD, CROBIM, OROOK i drugi. Kroz buduće aktivnosti, Centar će industriji omogućiti uvid u trenutačnu situaciju kada je u pitanju digitalizacija, organizaciju edukacija i seminara, te izradu standarda i priručnika.

Primjena digitalnih tehnologija na infrastrukturnim projektima

Prvi blok predavanja predstavio je primjenu digitalnih tehnologija i BIM procesa na infrastrukturnim projektima. Mislav Paštar, BIM Manager firme Rijekaprojekt predstavio je primjenu BIM procesa na projektu državne ceste DC403, dok je Peter Dragović iz tvrtke IBE Consulting Ljubljana govorio o prednostima i izazovima implementacije i korištenja BIM metodologije u svakodnevnom radu. Infrastrukturni blok na DigiDeck-u 22 završio je panel raspravom pod moderacijom Filipa Andabake, BIM Manager iz Instituta IGH i VDC Lead u Centru za digitalnu izgradnju Hrvatska. Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Marko Šimac, predstavnik Sektora za razvoj i informatičku podršku Hrvatskih Cesta, Fran Glasinović, direktor razvoja softvera tvrtke Promet i prostor te Iztok Zabreznik, BIM Manager iz tvrtke Lineal d.o.o su sudionici, iz perspektive različitih uloga u procesu predstavili su stanje i proces digitalizacije unutar infrastrukturnih projekata. Gđa. Dražin Lovrec je istaknula dva izdanja BIM smjernica kao konkretne primjere pomoći Komore svojim članovima te istaknula kako je to samo početak educiranja građevinskih inženjera o sveprisutnoj digitalizaciji. O procesu BIM implementacije mogli smo slušati s dva različita stajalište, onog naručitelja, kojeg je predstavljao Marko Šimac, te stajališta projektantskog ureda, iz iskustva Iztoka Zabreznika. Iako su uloge dijametralno suprotne, zaključak je sličan. BIM implementacija je proces u čijim temeljima trebaju stajati čvrste odluke i odlučni BIM entuzijasti. Frane Glasinović iz tvrtke Promet i prostor govorio je o prednostima koje je implementacija GIS-a donijela lokalnoj samoupravi te o važnosti strukturiranja i prezentiranja informacija krajnjem korisniku. Kao ukupni zaključak panela nametnulo se mišljenje da će digitalizacija, tj. upotreba BIM metodolgije i GIS-a u infrastrukturnim projektima sigurno zavladati hrvatskim tržištem, u puno većoj mjeri nego što je to slučaj danas. Industrija bi na izazove koji je očekuju trebala odgovoriti regulatornim okvirom i konstantnim edukacijama za sve sudionike.

Hrvatske firme u korak s digitalnom transformacijom i BIM implementacijom

O pozitivnim primjerima implementacije digitalnih procesa u graditeljstvu sudionici su imali priliku slušati na drugom bloku predavanja. Branko Knežević, direktor firme ATP i Goran Anić, BIM Manager kroz svoje izlaganje dali su uvid i osvrt na korištenje BIM metodologije i digitalnih rješenja u firmama koje obuhvaćaju integralno projektiranje. U moru tehnoloških rješenja, čovjek je taj koji odlučuje na koji način i u kojem omjeru tehnologiju može iskoristiti, primjeniti i povezati sa svojim znanjem. Na koji način iskoristiti najbolje iz tehnoloških rješenja u svrhu postizanja efektnog i kvaltetnog upravljanja projektom kroz svoje izlaganje pokazao je Dražen Strunje, tehnički direktor firme Kap4. O čeličnim konstrukcijama i važnosti kvalitetnog projekta i radioničkih nacrta na konferencijama se malo govori, no pozitivnu hrvatsku priču ispričao je Anton Tankosić, Managing Director firme CROBIM. Zahvaljujući znanju, softverskim alatima i stručnosti, CROBIM je izašao na internacionalno tržište te se danas ističe po vrhunskim projektima čeličnih konstrukcija. Drugi blok je završen predavanje Petrane Kržanić, BIM Managera tvrtke Projektni biro Split koja je predstavila prvi BIM projekt navedene firme te izazov i benefite koje je firma uočila.

Primjena tehnoloških rješenja na internacionalnim projektima

Kako izgledaju projekti u Irskoj, Danskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Bliskom istoku predstavili su gosti predavači Joseph Mady, CEO DCT grupe, Stjepan Mikulić, BIM Lead BIG – Bjarke Ingles Group, Ivo Krezić, Business Development Amelicor Group i Mileta Pejović, Senior BIM manager BEXEL Consulting. Joseph Mady govorio je o izgradnji novih terminala Dublinskog aerodroma te o koordinaciji sustava za prtljagu čiju je instalaciju potrebno uklopiti u postojeći objekt. Ivo Krezić, kroz primjere fast tracking projekata u farmaceutskoj industriji upoznao je slušatelje sa benefitima koje Amelicor grupa prepoznaje u svome svakodnevnom radu. Na primjerima projekata gdje je vrijeme isporuke skraćeno za 70% razgovora je o svim prednostima i potrebi usvajanja novih tehnologija i procesa.
Svakako, jedno od inspirativnih predavanja bilo je predavanje Stjepana Mikulića, BIM Leada iz firme BIG – Bjarke Ingles Group, svjetski nagrađivane arhitektonske firme. Stjepan je kroz svoje predavanje sudionike upoznao s imponzantnim građevinama koje potpisuje BIG te predstavio strukturu BIM odjela te istaknuo važnost neprekidnog učenja i prilagođavanja. Internacionalni blok je završen vrhunskim predavanjem Mileta Pejovića, Senior BIM Leada firme BEXEL Consulting. Pejović je na projektu FIFA stadiona predstavio benefite korištenja naprednih tehnologija, primjenu redovnih analiza i benefite koji su se uočili na navedenom projektu.

Standardizacija – ključ uspjeha digitalne transformacije graditeljstva

Konferencija je obuhvatila razgovore o trenutačno traženim pozicijama u graditeljstvu koje su se na tržištu pojavile upravo razvitkom digitalnih tehnologija i potražnjom digitalno pismenog kadra. BIM Manager, BIM Modeler, Digital Information Manager samo su neke od pozicija koje su danas na tržištu tražene,a  fokusiraju se upravo na znanju primjene BIM procesa i tehnologija. S kojim se izazovima susreću današnje građevinske tvrtke pri zapošljavanju inženjere te što se očekuje od mladih inženjera govoro je Miljan Mikić, direktor firme OROOK. O standardima i procesu standardizacije u državama poput Velike Britanije, Irske, Češke i Japana, gvoorio je Paul Oakley, BIM stručnjak s iskustvom implementacije BIM standarda u navedenim državama. Paul je sudionike upoznao s glavnim terminima BIM načina rada te razjasnio važnost svakog segmenta primjene BIM načina rada – alata, procesa i ljudi. Zadnji blok je završen izvrsnim predavanjem i panel diskusijom predvođenom Vedranom Orešiće, BIM konzultantom i VDC Leadom Centra. Kroz svoje predavanje Vedran se kritički osvrnuo na gore spomenute segmente primjene BIM načina rada te ukazao na korake koje je potrebno napraviti u implementaciji bilo kojeg procesa i poboljšanja svakodnevnog rada. Panel diskusiji su se pridružili Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Roko Dropuljić, osnivač Urbanih ideja, Darko Gugić, Director of Investments Development and Asset Management – Medika d.d. i Nikola Vukušić, Manager BIM Engineering iz firme VERTIV Croatia. Panel diskusijom su zaokruženi cjelodnevni razgovori o digitalizaciji i primjeni BIM procesa u graditeljstvu. Iz perspektiva državnih i privatnih investitora te projektanata istaknuti su svi benefite primjene novih tehnologija, te je zaključeno da su upravo ovakve konferencije i inicijative tržištu potrebne kako bi se podignula svijest i kako bi se ukazalo na moguće izazove koji dolaze s promjenama.

Buduće aktivnosti Centra i DigiDeck23

Centar za digitalnu izgradnju Hrvatska najavio je velik broj aktivnosti za 2023. godinu – radionice, edukacije, seminare, pilot projekte i istraživanje tržišta. Sljedeće godine svakako preporučamo da u kalendare zaokružite 16.11.2023. jer će se na DigiDecku23 vidjeti napredak Centra, industrije, ali i svakog od nas pojedinačno.