Centar za digitalnu izgradnju hrvatska – FAQ

Za bolje razumijevanje djelovanja Centra i njegovih aktivnoti, donosimo odgovore na najčešće postavljena pitanja. Za sva pitanja koja imate, a ovdje nisu pruženi odgovori, uvijek nam se možete javiti putem našeg kontakt obrasca

1. Što je Centar za digitalnu izgradnju Hrvatska?

Centar za digitalnu izgradnju Hrvatska (engl. Centre for Digital Built Croatia) je samostalna neprofitna udruga osnovana 2022. sa sjedištem u Zagrebu čiji je cilj promicanje digitalizacije i digitalne transformacije za sve procese građevinske industrije i projekata. 

Centar na jedno mjestu okuplja glavne sudionike građevinske industrije, što uključuje javni sektor, industrijske lidere, Sveučilišta i individualne entuzijaste.

2. Koja je misija CDI-a?

Omogućiti digitalizaciju građevinske industrije u Republici Hrvatskoj!

3. Koji su ciljevi CDI-a?

Podizanje svijesti sudionika građevinske industrije o potrebi za primjenom digitalnih rješenja i procesa tijekom svih faza građevinskog projekta

Razvoj platforme za povećanje kolaboracije i koordinacije sudionika građevinske struke, uključujući privatni i javni sektor

Povezivanje stručnih fizičkih i pravnih osoba s domaćim i inozemnim organizacijama, investitorima i tvrtkama;

Promoviranje digitalizacije u građevinskoj industriji

Standardizacija primjene digitalnih rješenja i procesa u graditeljstvu

4. Tko se može učlaniti u CDI?

Učlaniti se mogu sve fizičke i pravne osobe koje djeluju u području graditeljstva – građevinski i arhitektonski inženjeri, elektro i strojarski inženjeri, predstavnici instutucija, fakulteta i neprofitnih organizacija, investitori, studenti i proizvođači/distributeri softvera i hardvera. 

Ukoliko ste zainteresirani u razvoj Centra i strateško djelovanje, Centar pruža mogućnost sklapanja partnerstva i ulaganje u razvoj i uanprijeđenje digitalnih tehnologija u građevinskoj industriji.

5. U koje se aktivnosti mogu uključiti nutar CDI-a?

Centar za digitalnu izgradnju Hrvatska svojim članovima nudi mogućnost sudjelovanja na edukacijama, treninzima kao i popuste na različite certifikacije za učenje i stjecanje novih digitalnih vještina. 

Članstvom u Centar stječe se mogućnost sudjelovanja na kvartalnim skupovima i dobivanje pogodnosti na godišnjoj konferenciji. Najveći benefit i povezivanje s ostalim sudionicima građevinske industrije, članovi dobivaju ukjučivanjem u jednu od specijaliziranih radnih skupina VDC4Groups gdje imaju priliku učiti, dati svoj doprinos i razviti građevinsku industriju u pravom smjeru. Glavne aktivnosti svake od grupe su redovno ispitivanje i procjena tržišta, uključivanje i sudjelovanje u edukacijama i treninzima te objava i razvoj građevinskih vodiča i standarda.

Pored aktivnosti namijenjenih za individualne članove, Centar nudi i mogućnost uključivanja građevinski firmi kroz program namijenjen Pravnim osobama. A za industrijske lidere koji žele potanuti digitalizaciju i poširiti svoje društveno odgovorno poslovanje, Centar nudi partnerske pakete

6. Što je VDC4?

VDC4Group (engl. Virtual Design & Construction) je dio osnovne strukture i djelovanja Centra. S ciljem uključivanja svih sudionika građevinske industrije u proces digitalizacije, Centar čini 9 profesionalnih radnih skupina:

  • VDC4Architecture
  • VDC4Infrastructure
  • VDC4Structure
  • VDC4Site
  • VDC4Mechanical
  • VDC4Electrical
  • VDC4ProjectManagement
  • VDC4Geodesy
  • VDC4FM.

Svaki redovni član Centra dobiva pravo na sudjelovanje u maksimalno jednoj radnoj skupini prema vlastitom izboru i kompetencijama. U periodu od četiri godine, članovi Skupštine izglasavaju predstavnike radnih skupina koji su nosioci provođenja i formiranja planova i aktivnosti svake pojedine VDC4Grupe. Svaki izglasani predstavnik, tj. VDC4Lead ujedno postaje i jedan od maksimalno 13 predstavnika Skupštine.

Osnovne aktivnosti svake od radnih skupina su: istraživanje i praćenje tržišta, planiranje i organizacije edukacija i treninga, razvijanje i objava vodiča i industrijskih standarda.

7. Što je DigiDeck? 

DigiDeck je najveća konferencija digitalnih tehnologija u graditeljstvu na području jugoistočne Europe. Konferencija je kruna rada Centra i obuhvaća predavanja internacionalnih i domaćih građevinskih profesionalaca, uvid u najnovije tehnologije kroz izlagačke štandove i prezentacije, te mogućnost učenja i povezivanja s istomišljenicima industrije. 

Prva DigiDeck konferencija održat će se 10.11.2022. u Mozaik Event Centru u Zagrebu.

8. Na koji način se može najbrže kontaktirati CDI?

Na poveznici: https://cdih.hr/kontakt/ nalazi se obrazac kojeg je potebno ispuniti te kliknuti na ikonicu Pošaljite poruku. CDI će Vam se povratno javiti u najkraćem mogućem roku!