Troškovnik na 1 Klik: Mit ili Realnost? Ovo su zaključci s održanog CDI Meet-upa

Uspješno je održan peti po redu Meet-up Centra za digitalnu izgradnju Hrvatska na temu ‘Troškovnik na 1 klik: Mit ili realnost?’.

U četvrtak, 6. lipnja u prepunoj dvorani Uranije, predstavnici arhitektonskih i građevinskih ureda iz Hrvatske razgovarali su o automatiziranoj izradi i pregledu troškovnika.

U problematiku navedene teme sudionike je uveo Vedran Orešić (BIM4me). U svojoj prezentaciji predstavio je pravilnu strukturu BIM modela u svrhu dobivanja troškovnika. Orešić je istaknuo razliku između tradicionalnog načina izrade troškovnika i BIM pristupa koji koristi napredne softverske alate za dodjelu parametara te izvoz troškovnika.

Praktični primjeri i stručna mišljenja

Osvrt na problematiku dao je i Marko Dabrović, 3LHD/Volum3 koji je predstavio njihov pristup u razradi specifikacija i olakšanom upravljanju troškovnikom uporabom unaprijed dogovorene klasifikacije i specifikacija. Dabrović je istaknuo potrebu za nacionalnom klasifikacijom i pozvao sve zainteresirane sudionike industrije na suradnju u svrhu razrade iste.

Iz tvrtke Pro Elemento, Dinko Žele predstavio je stajališta tvrtke koja se bavi cost managementom i razradom BIM modela u svrhu dobivanja točnih količina za pripremu troškovnika. Dinko je istaknuo izazove s kojima se susreću u iskorištavanju arhitektonskih modela. Kroz prezentaciju je predstavio interni proces razrade BIM modela.

Tvrtke ATP i Strabag predstavile su proces izrade BIM modela koristeći softvere poput iTWO. Goran Anić predstavio je detaljan proces iskorištavanja podataka iz BIM modela, te istaknuo prednosti i mane postojećih digitalnih rješenja na tržištu.

Filip Prpić iz tvrtke Strabag osvrnuo se na nekoliko načina provjere količina za kalkulacijski odjel u izvođačkog tvrtci. Kroz konkretan primjer je predstavio izazove s kojima se susreću izvođači.

Posljednje predavanje održao je Marko Šimac iz Hrvatskih cesta te dao uvid u razradu troškovnika iz perspektive investitora. Šimac je predstavio procese koje su Hrvatske ceste razradile za svoje projekte i istaknuo važnost strukturiranih informacija u svrhu cjeloživotnog vođenja građevine.

Odlična panel rasprava za kraj – izrada troškovnika u BIM okruženju

CDI Meet-up završio se s odličnom panel diskusijom. Na diskusiji su sudjelovali svi predavači uz Marka Bašića, Arhigon i Damira Mance, Arhtektura minimal. Zaključak panela je da trenutačni način izrade troškovnika nije najefikasniji s obzirom na dostupni broj digitalnih rješenja na tržištu.

Istaknula se potreba za standardiziranim elementima troškovnika te je izražena potreba za nacionalnom klasifikacijom, pa čak i standardiziranim specifikacijama.

Centar za digitalnu izgradnju Hrvatska zajedno s partnerima svakako nastavlja s aktivnostima na navedenu temu. Pozivamo sve zainteresirane sudionike da se uključe i doprinesu razradi i prijedlogu smjernica nacionalne klasifikacije. Svi zainteresirani mogu se javiti na info@cdih.hr

Hvala svim sudionicima, predavačima i našim partnerima na još jednom izvrsnom Meetupu. Uskoro donosimo i snimke predavanja na našem YouTube kanalu.

Vidimo se na sljedećem Meet-upu u rujnu!